SEÇİME GÜNLER KALDI AMA DURUM VAHİM!

Referanduma 3 gün kala başkanlık sistemini sorduk.  Konula ilgili görüşlerini sorduğumuz kadınların hiç birisi açıklamada bulunmak istemezken, cevap verenlerin büyük çoğunluğu da “başkanlık sistemi ile ilgili fazla bilgi sahibi olmadıklarını ve siyasetçilerin bu konuda halkı yeteri kadar aydınlatmadıklarını” ifade ettiler.

Kürşat Yörüker (41): “Başkanlık sistemi farklı ülkelerde uygulanabilir ancak bence Türkiye için uygun bir sistem değil. İnsanların iktidar hırsları yüzünden, koltuk sevdaları yüzünden ülkemize dayatılmaya çalışılan bir sistem bu. İnsanlar ilk önce buna yok dedi ama daha sonra mevcut sistem kullanılarak insanların gözü korkutuldu ve seçim üzerine bir seçim daha yapıldı. Bunun neticesinde de işte mevcut iktidar yüksek oranda oy aldıktan sonra söylemler değişti. Bir önceki seçim döneminde başbakan kendi kendini tekzip etti. Çünkü önce ‘halk mevcut sistemle, seçim sonuçlarına bakarsak başkanlık sistemini reddetti’ dedi. Ancak bunu 7 Haziran seçimleri sonrası demişti, 1 Kasım da ise muhalefet halktan bir tokat yediği ve mevcut iktidar güçlenerek çıktığı için başkanlık sistemi tekrar gündeme gelmeye başladı. Ben şunu sormak istiyorum buradan; ‘Cumhuriyetin neyi var, insanların neyi kısıtlanıyor?’ Benim kendi şahsi fikrim, başkanlık sistemi diktatörlüğe gidecek bir sistemdir. Cumhuriyet daha demokratik bir sistem ancak başkanlık sistemi ‘ben ve diğerleri’ sistemi diye düşünüyorum ben.”

Servet Özırmak (26): “Benim başkanlık sistemi ile ilgili çok fazla bilgim yok ve bu yüzden de açıklamada bulunamayacağım. Sanırım bu konuda bizi daha çok aydınlatması gerekiyor siyasetçilerin.”

Veli Kocaoğlu (45): “Başkanlık sistemini ben olumlu buluyorum. Artık Türkiye’de ki sistemin değişmesi lazım, anayasanın değişmesi lazım. İnsanların daha geniş çerçevede düşünebileceği, daha özgürlükçü bir anayasa ve sistem lazım, bunun için de başkanlık sisteminin şart olduğunu düşünüyorum.”

Kadir Dana (21): “Başkanlık sistemi hakkında cidden bir bilgi sahibi değilim, o yüzden ne desem yalan olur ama bu konuda yeteri kadar aydınlatılmadığımız da ortada sonuç olarak.”

Yusuf Coşkun (41): “Başkanlık sistemi bildiğimiz kadarıyla, ülkenin eyaletlere bölünmesi ve bunun da bir el tarafından yönetilmesi demek oluyor. Cumhurbaşkanlığı değil, direk başkanlık olarak ülkesinin yönetilmesi anlamına geliyor bu sistem ama tartışmak gerek bu konuyu da. Bunca yıl Cumhuriyet ile yönetilen bir ülke başkanlık sistemi ile ne kadar başarılı yönetilebilir. Tabi birde başkanlık sistemini de biz vatandaşlar olarak tam anlamı ile bilemiyoruz. O yüzden yeteri kadar açıklamada bulunamıyoruz veya daha da önemlisi tam olarak fikir sahibi değiliz.”

Metin Genç (36): “Başkanlık sistemi iyi mi olur, kötü mü olur bilemiyoruz ama şimdiye kadar ülkemiz Cumhuriyet ile yönetilmişti ve burada kişilerin menfaati mi ön plana çıkıyor yoksa milletin menfaatimi ön plana çıkıyor bunu iyi bir düşünmek ve kavramak lazım. Ama tabi ülkemiz ve milletimiz için hayırlı ise olmasını, hayırsız ise olmamasını isteriz.”

Mehmet Kınaş (63): “Başkanlık sistemi hakkında çok fazla bilgimiz yok. Yani ne olduğunu ve mahiyetini bilmiyoruz. Siyasilerde yeteri kadar bir açıklamada bulunmuyorlar. Başkanlık sisteminin Türkiye’ye ne getirip ne götüreceğini bilmiyoruz, o yüzden ne söyleyebileceğimizi de bilemiyoruz. Gündemde böyle bir şey dönüyor ama ne olduğu da halka tam olarak anlatılmıyor. Muhalefet çıkıyor başkanlık sistemi yanlış diyor, iktidar çıkıyor başkanlık sistemi uygundur diyor. Şimdi biz hangisine inanacağız böyle bir durumda. Zaten vatandaşlar olarak anormal şekilde sıkıntıdayız, aldığımız gazetelerde bile ya iktidar tarafı ya da karşıtı, ortasını bulamıyoruz. Birde böyle önemli konularda tarafsız bir şekilde sistemin ne olduğunu bize anlatan kimse yok şuan da.”

Hamdi Gökpınar (47): “Bildiğim kadarıyla Türkiye’ye gerekli ve olması gereken bir şey ve bu yüzden de destek veririm ben.”

Mehmet Ozan Benli (39): “Başkanlık sistemini ben Türkiye için çok gerekli bulmuyorum. Zaten belli bir sistemimiz var ve yıllar önce kurulmuş, sonuçta burası da Amerika değil, bunu kolay kolay Türkiye’de uygulayamazlar.”

Erkut Şahin (40): “Başkanlık sisteminin ne olduğunu biliyorum ama açılımı yapmanın gereğini görmüyorum. Ben başkanlık sisteminin olmasını da istiyorum.”

İsmail Kaygısız (43): “Az çok tahmin ediyoruz başkanlık sisteminin ne olduğunu ve ben ülke için hayırlı bir sistem olacağını düşünüyorum.”

RÖPORTAJ: GÜLDEN ÇOKTAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.