Bağlarda Budama ve Terbiye Sistemleri Eğitimi

Kayseri il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2017 yılı eğitim ve yayım hizmetleri çerçevesinde Özvatan ilçesinde; bağlarda budama, terbiye sistemleri ve hastalık, zararlılarla mücadele konularını içeren eğitim toplantısı düzenledi.
Düzenlenen uygulamalı eğitimde İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli tekniker İbrahim Karabacak tarafından özellikle Kayseri’de bulunan yerli üzüm çeşitleri olan parmak, dirmit, gül üzümü, sungurlu, elitaş, bulut üzümü gibi yerli üzüm çeşitlerinin budama zamanının tespiti ve budamanın nasıl yapılacağı ile ilgili teknik bilgi verildi.
Karabacak, yerli çeşitlerin 2. ve 3. gözlerden verim verdiği, verimli gözlerin 2 yıllık sürgün üzerinde bulunan bir yıllık sürgünlerde bulunması nedeniyle budamada buna çok dikkat edilmesi gerektiği, kıraç bağlarda bırakılacak göz sayısının 10-12 olacağı, bırakılacak göz sayısında bir yıllık sürgünlerin gelişimlerinin incelenerek belirleneceğini anlattı. Karabacak, sulama yapılan bağlarda ise bu göz sayısının 15-20 olabileceğini belirtti. Çekirdeksiz üzümlerde ise verimli gözlerin 3-8 arasında olduğunu bunun yanı sıra her verim dalına karşılık 2 gözlü bir sürgün bırakılarak gelecek yılın hazırlığının yapılması gerektiğini anlatan Karabacak, ilkbaharda omçaların diplerinin açılarak buradaki saçak köklerin kurutulması gerektiğini aksi takdirde omçanın bu yüzlek köklerle beslenme eğiliminde olması nedeniyle derin köklerden beslenme azalarak omçanın zayıf gelişmesine sebep olacağına dikkat çekti. -İHA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.