Çerkezlerin milli çalgısı ‘Garmon’ Kayseri’de hayat buluyor

Kayseri’de 2 Çerkez arkadaş, Kafkas halk oyunlarının vazgeçilmez çalgısı olan ve dünyada yalnızca 2 yerde üretimi yapılan ‘garmon’ çalgısını üretmeye başladı.

KAYSERİ’DE ÇERKEZ KÖKENLİ 2 ARKADAŞ, HOBİ OLARAK BAŞLADIKLARI GARMON TAMİRATINI ÜRETİME DÖNDÜRDÜ. EL EMEĞİ İLE 3 AYDA GARMON ÜRETEN 2 KAFADAR, ÜRETTİKLERİ GARMONU İSE 4 BİN 500 TL’DEN SATIŞA SUNUYOR. 

Kafkas göçmeni Mustafa Peçenek ile Yunus Sönmez, Kafkas halk oyunlarının vazgeçilmez çalgısı olan ve dünyada yalnızca 2 yerde üretimi yapılan ‘garmon’ çalgısını önce hobi olarak tamir etmeye başladı. 3 ay süren çalışmalarının ardından enstrümanı üretmeyi başaran iki kafadar, ‘garmon’un tanesini 4 bin 500 TL’den satış sunuyor.
Bir ‘garmon’u vücuda getirmenin 3 ayı bulduğunu belirten Mustafa Peçenek, zorluğuna rağmen kendi halk çalgılarını üretmekten dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Yapımı uzun sürse de siparişlerin yoğun olduğunu kaydeden Mustafa Peçenek, “Garmon bir tür akordiyondur. Akordiyon olarak bildiğimiz körüklü çalgı 800’lü yıllarda Çinliler tarafından icat edilmiş ama milletler bu çalgıya kendilerine ait özellikler eklemiştir. Garmon da bu şekilde son halini almıştır. Dünyada yalnızca 2 yerde üretilen müzik aletini kendi şehrimizde üretmekten dolayı çok mutluyuz. Bu alete ilgi gösteren çok fazla kişi var, özellikle bizim gibi Çerkez olanlar” dedi. Garmonun diğer enstrümanlar kadar aktif bir pazarı olmadığına da belirten Mustafa Peçenek, üretim dışında dünyadaki ünlü ‘garmon’ ustalarının enstrümanlarının tamirini yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Yurt dışındaki muadillerinden daha ucuz
En büyük sıkıntılarının enstrümanın yapımının uzun sürmesi olduğunu söyleyen Yunus Sönmez ise kendi yaptıkları enstrümanın tamamen el yapımı olmasına rağmen yurt dışındaki muadillerine göre daha ucuz olduğunu vurguladı. Yunus Sönmez, “İçindeki malzeme ve ses sayısına göre garmonun fiyatı değişiyor. Yurt dışında garmonların fiyatları 4 bin 500 dolardan başlarken, bizim burada kendi imkanlarımız ile yaptığımız aleti 4 bin 500 TL’ye mal edebiliyoruz. Merakı olan herkesi atölyemize bekliyoruz” ifadelerini kullandı. -iha

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.