Çiftçiler Kayseri’de ilki gerçekleştirdi

Kayserili çiftçi Zafer Memiş, internetten araştırdığı protein değeri yüksek olan kinoa bitkisini 12 dekar alana ekti. Memiş, hasadını yaptığı kinoa bitkisinden dekar başına 100 kilo aldı.

KAYSERİLİ ÇİFTÇİ ZAFER MEMİŞ, İNTERNETTEN ARAŞTIRDIĞI PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK OLAN KİNOA BİTKİSİNİ 12 DEKAR ALANA EKTİ. MEMİŞ, HASADINI YAPTIĞI KİNOA BİTKİSİNDEN DEKAR BAŞINA 100 KİLO ALDI. 

Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Akçatı mahallesinde astronot bitkisi olarak da bilinen kinoa bitkisini 12 dekar alana ektiğini söyleyen Zafer Memiş, “Bu bitkiyi yeğenim yurt dışında ekiminin yapıldığını söyledi. Yaptığı araştırma sonucu oldukça gelir getirecek bir ürün olduğunu söyledi. Bir kilo kinoa da bulunan protein miktarının 10 kilo ette bulunan proteine eşit olduğunu söylemesi üzerine internette de araştırdıktan sonra denemeye değer olduğunu düşündük. Dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak adına, alternatif ürün olarak yeni bir ürün olan Kinoa bitkisi yetiştiriciliğine öncülük yapmak amacıyla 12 dekara ekim yaptık. Dekar başına 100 kg aldık. Herkes ektiğinde herhalde burada yeni bir pazar ortaya çıkar” şeklinde konuştu
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise kinoa bitkisi hakkında şu bilgileri verdi:
“Kinoa, yüksek dağlık alanlardan, deniz seviyesine kadar olan, ılıman, yağışlı, sıcak ve kuru, soğuk ve kuru, her iklime adapte olabilen çeşitleri olan, kendine döllenen bir bitkidir. Deniz seviyesinden başlayarak 4000 m rakıma kadar çok rahat yetişebilen bir bitkidir. Her yükseltiye uygun çeşitleri mevcuttur. Kinoa, çeşitlere göre farklılık göstermekle birlikte, ortalama, çimlendikten sonra – 1, -6’e kadar dayanır.
Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ancak ülkemizde henüz çok kişi tarafından bilinmeyen kinoa vücut için gerekli tüm amino asitleri içermektedir. 2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından “Uluslararası Kinoa Yılı” ilan edildi. Kinoa faydaları açısından tam protein olup, glüten içermez. Kalorisi düşük bir tahıl bitkisidir. Diğer tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içerir. Demir minerali bakımından zengindir. B2 (Ribofilavin) içeren kinoa beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler ve halsizliğe iyi gelir. Kinoa’da yüksek miktarda bulunan magnezyum mineralinin damarları rahatlatan etkisi vardır ve bu özelliği ile kronik migrene karşı önerilen yiyecekler arasındadır. Daha birçok faydası olan bir bitkidir.
Klasik Hububat (Buğday) Mibzeri ile ekim yöntemi kullanılarak yetiştirilen Kinoa makineli hasada uygun bir üründür. Klasik buğday biçerdöver ile rahatlıkla hasadı yapılabilmektedir Bitki boyu 50 cm ile 3 m arasında değişmektedir. Normal bakım koşullarında ortalama verim 150 – 400 dk/kg dır. Ülkemizde sulu şartlarda yapılan denemelerde 650 kg/dk ürün elde edilmiştir. Gün geçtikçe ülkemizde ve Dünyada talebi hızla artmaktadır.”-KB

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.