EŞİMİ KAYBETTİM ÇOK KÖTÜYÜM NE YAPMALIYIM?

 

 

 

 

 

İyi günler Dilek Hanım…Eşimi 2 sene evvel kanserden kaybettim. 7 sene mücadelesini verdik. Çok zor günler yaşadık. Eşimin son yılları çok kötü geçti sabredemediğim tartıştığım zamanlar da oldu. Keşke onu kırmasaydım diyorum. Son günleri gözümün önünden hiç gitmiyor. Psikolojik kötü hissetmeye başladım. Aniden titreme geliyor kalp çarpıntısı ve bayılacak gibi olma . Doktora gittim panik atak dedi. İlaç verdi. İlacı biraz kullandım daha kötü oldum bıraktım. Şimdi çok kötüyüm . Ne yapabilirim?

 

İyi günler değerli okurum…İlk önce başınız sağ olsun. Gerçekten anlattıklarınız  kolay atlatılabilir bir durum değil. Muhakkak 7 senelik mücadelenizde  eşinize çok faydalı olduğunuz zamanlar olmuştur. Fakat biz insanoğlu yaradılış gereği olumsuza çok daha fazla odaklanıyoruz.Olumlu yaptığımız şeyleri siliyoruz , olumsuzlara takılıp kalıyoruz. Sonuçta geçmişi değiştiremiyoruz değiştirdiğimiz tek şey sağlık durumumuz oluyor. O da iyiye değil kötüye doğru! Size tavsiyem küçük bir not defteri temin edin ve oraya eşinizle alakalı evlendiğiniz günden beri yaptığınız olumlu davranışları yazın. Sonra yakındığınız olumsuzları yazın, karşılaştırın. Eminim güzel yaptığınız davranışlar çok daha fazladır. Unutmayın hepimiz insanız, yanlışlar bizim için , kendinizi affetmeyi öğrenmelisiniz. Kendinizi hala affedemiyorsanız şunu düşünün ; affetmediğimde neler yaşayacağım, yani hayatımın devamını nasıl geçireceğim? Bir beş on dakika rahat bir yere uzanın ve kurgulayın. En azından 5 senenizi düşünün…nasıl olurdu bu düşüncelerle yaşamak? Şimdi  kendinizi affettiğiniz halinizle 5 senenizi düşünün nasıl olurdu hayatınız? Kendinize şunları söyleyin:” Evet yanlışlarım oldu, fakat bütün bunların yanında seninle evlendiğimiz seneden beri şöyle şöyle davrandım. İnsanım yanlış yapabilirim. Umarım Allah’ım da sen de beni affedersin. “

Bu arada nasıl bir psikoloji içindeydiniz ki o şekilde davrandınız? O günlerde duygu durumunuzu düşünün muhakkak  sizi yanlış davranışlara yönelten duygulanımınız vardı. Eminim o dönemde bir yakınınızdan ya da psikologtan destek alsaydınız yanlış davranışları yapmazdınız. Panik atak teşhisi konduğuna göre ciddi anlamda yıpranmışsınız ki vücut tepki vermeye başlamış. Unutmayın ki yaptığınız yanlış davranışların pişmanlığını yaşayıp vicdanınız sızladığına göre siz duyarlı bir insansınız ,yani sızlayan bir vicdanınız var. Bu çok önemli bir nokta .

 

Görülüyor ki  eşinizi kaybettikten sonraki “yas” sürecini sağlıklı bir şekilde atlatamamışınız.

Kavramsal olarak yas, bir kayıp sonrası ortaya çıkan şiddetli ve uzun süreli acı olarak tanımlanmaktadır

Eğer yas süreci gereği gibi atlatılamaz ise hastalıklara kapı aralamaktadır. Bu yüzden yas danışmanlığı yapılmaya başlanmıştır.Yasın muhteviyatı değişmekte ve “travmatik yas”, kronik yas” olarak tanımlanmaktadır. Sizin yas tanımınız “travmatik yas” a dönüşmüş gibi görünüyor. Yasın belirli adımları vardır: Bunlar;

  • Kaybın gerçekliğini kabul etmek
  • Yas ile oluşan acı üzerinde çalışmak ve duyguları ifade etmek
  • Ölen kişinin bulunmadığı bir çevreye uyum sağlamak
  • Duygusal anlamda ölen kişi ile ilişkileri yeniden düzenlemek ve yaşama devam etmek

Sağlıklı olarak tamamlanmış bir yas sürecinin genellikle 6 ay sürmesi beklenebilir.

Özellikle kayıp nispeten daha yakın bir aile bireyine ait ise bu süre daha da uzun olabilir.

Pratik olarak yitime ait düşünceler artık her gün hatırlanmaz, tekrarlamaz ve bu düşüncelere duygusal olarak yanıt vermez hale gelindiğinde keder tamamlanmıştır.

‘Komplike olmamış yasta, genellikle bir yada iki yıl boyunca yıl dönümleri beklenmedik bir acı yaşanmadan atlatıldığında bu gerçekleşmiştir

Görülüyor ki sizin yas süreci atlatılamamış ve sizi hastalamış.Doktora giderek güzel bir adım atmışınız fakat verdiği ilacı kullanmamışınız. Bu tarz psikolojik ilaçlar ilk haftalarda sizde sıkıntı yaratabilir. Bu durumu muhakkak doktor dile getirmiştir. Özellikle kullanmaya başlayıp aniden bırakmak sizi olduğunuzdan çok daha geriye götürür. Burada sabırla ilaçlarınızı düzenli bir şekilde içmelisiniz ki fayda göresiniz. Lütfen acele etmeyin.  Sizden ricam bir uzmandan yas sürecinizle ilgili destek alın.

Allah yardımcınız olsun…

DİLEK ALBAYRAK

SOSYOLOG AİLE DANIŞMANI

GSM:0533 342 85 51

E-MAİL:dilek@albayrakgy.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.