HANGİ GRUBA TABİYİZ! 

Le Bon, bireyin grup içinde kendi özelliklerini yitirdiğini ve grubu grup yapan özelliklere göre davranış geliştirdiği tezini  savunur. Bireysellik toplumun genel kimliğiyle yer değiştirir, bireysel başari ve kazançlar grubun özelliklerini  ilerlettigi veya engelledigi zaman önemli olur.

Freud’ a göre birey kendi grubunu önemli bir duygu  objesi ve duygularını yansıttığı bir yer olarak görür.Birey aslında yalancı bir biçimde grubun değerini şişirmekte kendi yeteneklerini ve gücünü askıya almaktadir.Grup sürecinde alttan alma, boyun eğme bireyin gerçek duygularının yerini alir.

Freud ‘a der ki ; grup üyeleri, grupta eşitlik isterken bir kişinin de kendilerine liderlik etmesini isterler. Başka bir deyişle insan güçlü bir lider tarafindan yönetilen güçlü bir grup içinde olmak isteyen düzensiz bir varlıktır.

. Sosyal psikologlar? kendimizi bir gruba ait hissetme ihtiyacımızın temellerini araştıran bir çok deney yapmışlardır. Bir grubun parçası olduğumuzu düşündüğümüzde, hareketlerimizi gruba göre ayarlar, grubumuzun diğer üyelerini, grup dışından olanlara karşı korur, gerektiğinde kayırır, hatta grubumuz için kavga ederiz. Bir insan bir çok farklı gruba dahildir; bazıları kendi seçimimizken diğerleri ise az önce bahsettiğim gibi içine doğduğumuz gruplardır.

Psikolog Henry Tajfel, bir grubun saniyeler içinde, hatta üyeleri birbirlerini görmeseler, birbirlerini tanımasalar, bu gruptan herhangi bir maddi veya manevi çıkarları olmasa bile, kolayca oluşturulduklarını ortaya koymuştur. YANİ HERKES KENDİ DEĞERİNDE OLANLARLA GRUP OLUŞTURUR.

Tajfel ve ekibi, ergen erkek çocuklarını, çocukların kendi tercihlerine göre iki gruba ayırmış. Çocuklar, ne diğer çocukları tanıyor ne de seçim yaparken diğerlerini ve onların seçimlerini görüyor ve biliyor. Yani, sadece hoşuna giden bir grubu kağıt üzerinde seçip, sonra aynı seçimi yapanlarla biraraya geliyorlar.

Yukarıda verdiğim örneklendirmelere binaen özet olarak ; grup psikolojisi kendi özüne benzeyen kendi kimliğine yakın ortak davranış ve karakteristik özellik taşıyan bireylerin oluşturduğu bir insan topluluğudur.  Hangi gruba tabi iseniz siz osunuzdur. Ölçme ve değerlendirme  vakti …sağlıcakla kalın …

Kişisel Gelişim Uzmanı

Eğitim Danışmanı

Kurumsal Danışman

Öğrenci ve Ebeveyn Koçu

Aslıhan ÖZGENUR ÖZER

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.