Okula Uyum Sürecindeki Öğrenci Davranışları ve Ailelere Tavsiyeler

Okullar açılalı birkaç hafta oldu fakat hala uyum problemi yaşayan öğrenci velileriyle karşılaşıyorum. Bu hafta bilgi vermek sorunları çözebilmek için ailelere birkaç tavsiyede bulunmak istedim. En çok uyum problemi yaşayan çocuklar anasınıfı ya da ilkokul 1. Sınıf öğrencileri gibi görünse de daha üst sınıflardan da sorun yaşayan öğrenciler çıkabiliyor. Özellikle anne baba tutumları, doğru okul seçme, doğru öğretmenle öğrencinin buluşması, öğretmen ve arkadaşlarıyla doğru iletişim kurması uyum sürecini kolaylaştırıyor ya da tam tersi içinden çıkılmaz bir hale getirebiliyor bu süreci.

Önce okulla gitmekle ilgili inanılmaz bir korku yaşayan öğrenciler için birkaç açıklama yapmak istiyorum; Eğer çocuğunuz anaokuluna başladıysa birkaç gün ona okulda refakat etmeniz gayet doğal olacak fakat devamında çocuğunuz hala ağlıyor, sizden ayrılmamak için çaba sarfediyor,okula gitmek istemiyorsa bir sıkıntı var demektir. Anneyle bağlanma problemi yaşayan çocuk kendini çok kaygılı ve güvensiz bir ortamda hissedebilir. Anne ve babaya bu durumda çocukla doğru iletişim kurmalarını tavsiye ediyorum. Onu dinlemek ve anlamak sorunların çözülmesinde faydalı olacak, davranışların arkasındaki duyguları ve çocuğun olaylara yüklediği anlamları bulmak çok önemli, eğer çocuğunuza sürekli sen yapamazsın! Sen okula tek başına gidemezsin! Sen tek başına yemek yiyemezsin! Dur ayakkabılarını ben bağlayayım… Gibi cümleler kurarsanız. O’da sürekli size bağımlı hale gelecektir. O ‘na özerkliğini verin, O’nu bir birey olarak değerlendirin, karşılaştığı sorunları kendisi çözebilsin diye onu yüreklendirin. Okulla veya öğretmen ile ilgili problemler ise genellikle öğrencilerin bazen arka planda kalıyor olmasıyla öğretmenin fazla öğrenciyi görememesi ve ilgilenmemesi şeklinde veya disiplin ve kuralların öğrenciye ağır gelmesiyle oluşabiliyor. Bu gibi sorunlarda veli ve öğretmen işbirliğiyle çözülebilir. Daha üst sınıflarda ise daha öğrencinin kendi kendine yarattığı sorunlarla karşılaşıyoruz, bu sorunlar ise genellikle okulun ilk yıllarında yaşanan kötü hatıraların tekrar etmesi çocuğun okuldan soğumasına sebep olabiliyor daha yukarı sınıflarda aile ve ebeveyn baskısı da sıklaştığı için öğrenciler sıklıkla olmasa da okulu bırakmayı dahi düşünebiliyor. Yine mesleki eğilim ve öğrencinin mutluluğu için doğru okul seçimi öğrencinin stresini ve kaygısını azaltacaktır. Bu yaşlarda anne ve baba çocuğu yargılayıcı aşırı baskılı bir tavır takınırsa çocuğun okuldan daha fazla soğumasına sebep olacaktır. Sorunları beraber konuşarak çözmek çocuğun özgüveninin artmasına ve kendine güvenmesine sebep olur. Tüm öğrencileri kapsayacak bir diğer tavsiye çocukların motivasyonlarının yükselmesine yardımcı olmak olacak, güçlü bir amaca bağlanmak çocuğun okuldaki başarısını arttırdığı gibi okula gitmek istememe sorununu da ortadan kaldıracaktır. Örneğin bir ilkokul öğrencisine sana yeni bir kalem alacağım bu hafta, demek ve yapmak veya ilgisini çekecek kırtasiye araçları onun ilgisini okula yoğunlaştırır.Daha büyük yaştakilerin motivasyon araçları ise; gelecek planları olacaktır, doğru alanda sevdiği meslekle ilgili araştırmalar, keşifler O’nun okulla ilgili motivasyonunu artırır. Maddeler halinde de kısaca tavsiyeleri sıralayalım;

1-Çocukları okula gitmeye teşvik edelim fakat neden gitmek istemediklerini konuşarak öğrenelim, sohbet edelim.

2-Anne ve baba arasında problem yaşanıyorsa, mümkünse yardım almalarını tavsiye ediyorum. Bu kötü durumu çocuklara yansıtmayalım.

3-Çocuklara kendi seçimlerini yapma özgürlüğü verelim. Aşırı baskıcı olmaktan kaçınalım.

4-Sorunlarını kendisi çözmesi için O’nu yüreklendirelim ve destek olalım. Her sorunla karşılaştığında annem ya da babam çözer fikrinin gelişmesine engel olalım. Bırakalım kendisi sorunlarını çözmeye çalışsın.

5-Motivasyonlarının düşmesine engel olalım.

6-Eğer problemler büyüyor ve çocuğunuz okula uyum gösteremiyorsa yardım almaktan çekinmeyin.                                                                                                                                                      PSİKOLOJİK DANIŞMAN SEBİHA ERGÜN                                                                                                                                                                   #kayseridengepsikolojikdanışmanlık #sebihaergün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.