Sanayi Odası Başkanı Büyüksimitçi, “İhracatta Türkiye artışının üzerinde gidiyoruz”

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, ihracat rakamları, gençlerin sanayiye yönlendirilmesi ve reel sektörün KDV alacakları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İhracat rakamlarının geçen Ocak ve Şubat aylarına göre yüzde 27.7 arttığını belirten Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri’nin Türkiye ihracat rakamlarının üzerinde bir seyir izlediğini ifade etti. Büyüksimitçi, “Geçen yıl sonunda 2018 için 2.2 milyar dolar hedef koymuştuk, şu anda geçtiğimiz Ocak ve Şubat ayı toplamında geçtiğimiz senenin Ocak ve Şubat aylarına göre yüzde 27.7 ihracatımız artmıştır. Türkiye’nin toplam ihracat artışına bakarsak aynı dönemde yüzde 15.5 olmuş. Şubat ayındaki ihracat artışımızda yüzde 28.62. Türkiye’nin aynı dönem baktığımızda yüzde 14.81. bu demek ki şu anda artış olarak Türkiye artışının üzerinde gidiyoruz. İnşallah yıl sonu itibari ile hedefi tutturacağız. Burada da özellikle bazı sektörlerimiz öne çıkıyorlar. Özellikle madencilik sektörü Ocak ve Şubat aylarında oldukça iyi artışa sahip. Makine aksamları keza öyle. Çelik yine oldukça iyi artıyor. İnşallah böyle devam eder isek dediğim gibi hedefleri rahatlıkla tuttururuz inancındayım” dedi.

Gençlerin üretim sektörlerinde, bizzat üretimin içinde yer almaktansa hizmet kolunda çalışmayı tercih etmesinin ya da KPSS sınavları ile memur olmayı hedefliyor olmalarının, gelecekte Türkiye’deki üretim sektörünü olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Büyüksimitçi, “Bu durum ülkenin insan kaynağının da israfı. Avrupa’da gördüğümüz üzere, üretimi doğru yönlendirmeyen ülkeler, hafif bir rüzgarda sallantıya geçiyorlar. Biz Türkiye olarak üretme zorunluluğu olan bir ülkeyiz bu anlamda da üretim ile ilgili iş gücümüzü sağlam ve bu genç nüfusumuzu özellikle sağlam bir şekilde sanayiye kanalize etmeliyiz. Maalesef şu anda gördüklerimiz ülkemiz adına çok şey değil. Gençlerimiz açısından sanayiye yönelmeleri açısından iyi bir durumda değil ama bunu eğitim sistemiyle ve cazibesini arttırarak sanayide çalışmanın bir şekilde önümüzdeki dönemlerde gençleri yönlendirmemiz gerekir. Bunun için herkesin ama herkesin devletin, özel sektörün el birliği içerisinde çalışması gerekir” diye konuştu.

15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra devletin çok ciddi ve çok hızlı önlemler alarak piyasayı canlandırdığını, sanayinin ve ticaretin durmaması adına çok doğru kararlar aldığına dikkat çeken Büyüksimitçi sözlerini şöyle tamamladı:

“Kredi Garanti Fonu ile Türkiye Odalar ve Borsa Birliğinin öncülüğünde geçen yıl verilen nefes kredisi ile Türkiye yüzde 7 oranında bir büyüme yakaladı. Bu yıl tabi biz daha önceden de bunu birkaç toplantımızda gündeme getirmiştik. TOBB nezdinde de Sayın Maliye Bakanımıza ilgili Bakanlıklara da aktarıyor idik. Biliyorsunuz bu devreden KDV hadisesi siz alış ve satış arasındaki yani bir şeyi alırken KDV ödüyorsunuz ve satıyorsunuz. İhracat yaptığınızda KDV’siz fatura kesiyorsunuz. Devlette KDV alacağınız birikiyor yani sizin mal alırken ödemiş olduğunuz KDV devlette bekliyor. Bugüne kadar KDV borcu çıkan herkes her ay o KDV’yi devlete ödüyor idi ve alacağını alamıyor idi. Şimdi inşallah bir kural getiriliyor Maliye Bakanımız bu konuda çalışmaların bittiğini söyledi. Yasa tasarısında yeni çıkacak torba kanununda olacak ama son bilgilerimize göre 2019 yılı itibarı ile bütçe imkanları ölçüsünde bu KDV’lerin ödeneceği söyleniyor. 120 milyar TL civarında olduğu her yılda 10-15 milyar TL rakamın arttığı yani 140 milyar TL civarında yıl sonu itibarı ile reel sektörün devletten KDV alacağı var. İnşallah tabi bunlar reel sektöre dönerse reel sektöre bunlar yatırım, üretim ve istihdam olarak geri dönecek buna canı yürekten inanıyoruz. Çünkü sanayicinin, ticaret erbabının harcayacağı yer yine sanayi, üretim, ticaret, istihdam. Dolayısıyla çok faydalı bir iş olacak devlette bu yükün altından inşallah kurtulmuş olacak”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.