YEMLİK BİLE BİTMEZ OLDU

Dün köyden bir yakınım gelmişti. Köy garajında karşılayıp eve getirdim. Hoş beş den sonra hemen “Bana yemlik getirdin mi” diye sordum.

Yakınım benim yemliği çok sevdiğimi bildiği için üzülerek “hiç sorma bu sene sana yemlik gönderemedim de getiremedim de” dedi.

Bu arada belki yemliğin ne olduğunu bilmeyenler olabilir onu belirteyim.Yemlik ilkbaharda ekin tarlalarında biten bir bitkidir. Taze iken yenir ve çok lezzetli olur. Bir başka manada yemlik doğallığın bir ölçüsüdür.

Yemlik ve benzeri şifalı otlarla beslenen insanlar daha sağlıklı olurlar.

Ben hemen “Niye böyle oldu senin mi işin vardı yoksa zamanını mı geçirdinde getiremedin” dedim.

Yakınım hiç sorma artık tarlalarda yemlik bitmez oldu öyle tek tük bitiyor onu da kim erken giderse o topladığı için sonradan gidenlere kalmıyor. Bende bunun için sana getirecek yemlik bulamadım” dedi.

Ben yine sonrdum “Yahu koca köyün tarlalarında yemlik mi kalmadı da sen bulamadın”  dedim.

O yine cevap verdi artık herkez tarlaları ekinleri ilaçlıyor ilaçlandığı için de tarlalarda ot bile bitmez oldu bırak yemliği başka ot da bulamıyoruz. Çünkü öyle eskisi gibi tarlalar bir yıl ekilip öbür yıl nadasa bırakılmıyor her yıl bir şey ekiyorlar onun da verimli olması için durmadan ilaçladıkları için tarlalar da kimyasal maddeyle doldu. Tarlarda ot bitmediği gibi artık kuş böcek ve benzeri canlılar bile yaşayamaz oldu” dedi.

İşin özeti şu artık yavaş yavaş doğallıktan uzaklaştık köyde bile herkes çok verim alabilmek için tarlasına kimyasal ilaçlar atıyor ve bu da doğanın dengesini hemde insan sağlığını bozmaya başladı.

Böyle giderse yakında hepimiz hasta olursak kimse buna şaşmasın. Devlet bu işe bir çözüm atmazsa da yakında daha kötü bir duruma geleceğiz.

Elbette herkes daha çok verim almak için tarlasında bahçesinde bazı ilaçları kullanmalıdır ama bu kontrolsüz ve ölçüsüz olursa sonumuz gerçekten çok kötü olacaktır.

Benim çocukluğum döneminde bizim köyün yayllarında sürülerle keklikler olurdu her taraf ta ötüşür dururlardı.

Son yıllarda kekliği göremediğimiz gibi keklik sesi duyamaz olduk bunun sebebini sorduğum zaman köydekiler bana tarlalara atılan suni yani kimyasal gübrelerin bile canlıları yok ettiğini bunun için de keklik neslinin neredeyse yok olmaya yüz tuttuğunu söylediler.

Anlaşılan o ki devlet daha dikkatli davranmalı ve kimyasal ilaç ve benzeri madde kullanılırken bunu ölçüsünde verilip verilmediğini kontrol etmelidir.

Aksi halde yakında doğallık diye bir şey kalmayacak herkes suni gıdalarla beslenmeye başlayacaktır.

Dilerim devlet yetkilileri bu durumları dikkate alırlar da bir zamanlar söylendiği gibi köylere Tarım mühendisleri tahsis edip köylü ilaç ve gübre kullanırken doğaya zarar vermeyecek şekilde vermesini yönlendirilir.

Yoksa yakında doğadan beslenmeyi tamamen unutmak zorunda kalacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.