BİLİYORSAN KONUŞ BENCE!

-Good morning student!

-Good morning teacher!

-How are you?

-Fine thanks and you ?

-Fine thanks. Sitdown!

Ve İngilizce dersi başlar(!)

Yıllarca bundan ileri gidemedik. İngilizcen var mı dediklerinde derdimizi anlatacak kadar dedik, bir türlü derdimizi anlatamadık.  Şimdi sorsanız ‘What is your name, My name is bilmem ne, How are you, Where are you, How old are you’ dan başka bir cümle bilmez çoğu İngilizce dersi almış vatandaş. ‘Dou you speak English?’ diye sorulduğunda ‘Ayıpsın, I’m speak çatır çatır English’ diyeni de var “Konuşamıyom ben yaa” diyeni de. Ha bir de şunlar var; van tu tri, ay lav yu, veri bidifıl.. (Bu Antalya İngilizcesi)

Herneyse.. Neden ilerleyemedik ki İngilizcede? Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ” Biz şimdiye kadar hep gramere önem veriyorduk ama konuşamıyorduk. Önce konuşacaksınız. Konuştuktan sonra, diğerini daha rahat geliştirebilirsiniz. Hata yapmaktan korkmamak lazım. Bir çekingenlik oluyor. Kendi kendinize fren uyguluyorsunuz. Biz de İngilizce programlar geliştiriyoruz. Daha iyi bir yabancı dil eğitimi için kim isterse paylaşacağız” şeklinde bir konuşma yaptı.  Asıl sorunun önceliği gramere vermemizden ve rahat olmamamızdan kaynaklandığını belirtiyor Yılmaz. Sorun şu ki bilen insan çekiniyor konuşamıyor, bilmeyen de bir iki kelime öğrenip ben biliyorum diyor. Biliyorsan konuş bence(!) Sanki Türkçe’yi konuşan turistler çok güzel konuşuyor. Yani ben var anlamamak, neden böyle olmak. Espri bir tarafa gerçekten de bu konuşmaktan çekinme gibi bir durum söz konusuyken kariyerinde ilerlemen söz konusu bile değil arkadaş. Daha kendimizi geliştirmekten bile muzdaribiz. Üstelik geliştirme olayındaki girişimler olağanüstüyken!

Ülkemin çeşitli yerlerinde Türkçe’yi düzgün konuşamayan çocuklarımız varken, birçoğu bilen arkadaşlarının yanında birazını konuşmaya başlıyor. Okula başlayınca da gayet de düzeltebiliyor dilini. İngilizcede de esas olan bu olmalı. Öncelik konuşmaya verilmeli, gramer sonraki iş. Gençlerimizin ‘Konuşamıyom ben yaa’ demesi gibi bir lüksü olmasın. Bir şeyler yapılsın ki yeni nesil olduğu yerde saymasın. Yazımı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamasını problemi çözmeye odaklı ve müjdeleyici bulduğum için yazdım ve eminim ki bu konuda güzel adımlar atılacak.

#selmakösedağ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.