MEZHEP VE MEZHEPLER-12

Mezhep (görüş) imamları bu gerçeği çok iyi bildikleri için, bizim görüşümüz budur, daha iyi bir görüşü olan, diğerlerinden veya kendi görüşünden faydalansın demişler-dir. Benim araştırmalarımda bu mezhep imamlarının, katı illa budur diye bir görüşleri olmamış, hepsi birbirine saygılı davranmış, anlayışla karşılamışlardır. Fakat sonradan gelen, tabi olanlar, işi dinleştirmişler veya büyük bir ihtimalle, dini anlayışımızı bozmak isteyen misyonerler tarafından matbaanın icadıyla kitaplara geçmişlerdir. Bizlere düşen, böyle konularda dikkatli ve titiz davranıp, Kur’an’a uygun hale getirip, hayatımızda yaşamalıyız.

Şimdi bu görüşümü doğrulayan mezhep imamlarının görüşlerini kısaca belirteceğim.

İmamı Azam Ebu Hanife Hanefi mezhebi kurucusu ölümü (Hicri 150 Miladi 767) şöyle der.

“Benim sözüm Kur’an’a ve Rasülün sünnetine uygun olursa alırsınız, uygun olmazsa atarsınız. Delilimi bilmeyen adama, benim sözümle, görüşümle görüş bildirmesi haramdır.” (Kur’an’ı Anlamada, Yöntem. Muhammed Gazali, çeviren: Emrullah İşler, Sayfa 174)

İmam Şafii Şafi mezhebi kurucusu. Ölümü (Hicri 204 Miladi 820) şöyle der.

“Benim her dediğimi taklit etmeyin. Kendiniz düşünerek, delillerime bakın. Çünkü dinde başkasına güvenmek caiz değildir.” (Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre. İslamda Aklın Önemi ve Sınırı, Sayfa 98- 102)

Enes Bin Malik Maliki mezhebi kurucusu. Ölümü (Hicri 179 Miladi 795) şöyle der.

“Benim sözlerimdeki hatalara, taklit edilecek yerlere dikkat ediniz. Çünkü dinde Allah’ın sözünden başkası red ve tenkit edilir.” (Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk. Fatiha Suresi Tefsiri, Sayfa 65)

Ahmet Bin Hanbel Hanbelî mezhebi kurucusu. Ölümü (Hicri 241 Miladi 855) şöyle der.

“Din işlerinize kendiniz bakınız. Çünkü başkasını taklit kötü bir şeydir. Taklit, gözü olan insanları gözsüz eder.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.